de Leeuw van Vlaanderen


de Leeuw van Vlaanderen 1.0

Robrecht van Béthune, ook wel Robrecht van Dampierre, bijgenaamd De Leeuw van Vlaanderen was graaf van Vlaanderen van 1305 tot 1322 en graaf van Nevers van 1273 tot 1322

Algemene voorbeelden


Robrecht van Béthune / van Dampierre (1249 – Ieper, 17 september 1322), bijgenaamd De Leeuw van Vlaanderen was 1272-1280 graaf van Nevers door zijn huwelijk en 1305-1322 (als Robrecht III) graaf van Vlaanderen als opvolger van zijn vader.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Robrecht_III_van_Vlaanderen

de Leeuw van Vlaanderen 2.0

titel van een roman van Hendrik Conscience, met Robrecht van Béthune als hoofdpersonage

Algemene voorbeelden


De leeuw van Vlaanderen (oorspronkelijk: De Leeuw van Vlaenderen of de Slag der Gulden Sporen) is een historische roman geschreven door de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience in 1838. Het boek vertelt het verhaal over de Guldensporenslag in 1302.

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_leeuw_van_Vlaanderen

de Leeuw van Vlaanderen 3.0

bijnaam van de Belgische wielrenner Johan Museeuw

Algemene voorbeelden


Museeuw demonstreerde zijn macht door in de slotkilometer nog te demarreren. "Johan was van ongekende klasse", complimenteerde Lefevere hem. Als hij niet vijfmaal door een lekke band wordt getroffen, demarreert hij waar en wanneer hij wil. Echter zolang de zege in de familie blijft, is het voor mij goed. "De Leeuw van Vlaanderen had nauwelijks moeite met de vaak ondankbare tweede stek."

De Telegraaf,